יום ראשון, 29 במאי 2011

"מעז יצא מתוק"

.
                           מֵהָאֹכֵל יָצָא מַאֲכָל וּמֵעַז יָצָא מָתוֹק (שופטים יד).

  הביטוי לקוח מהתנך מסיפור שמשון הגיבור.
שמשון הגיבור שיסע  כפיר אריות , בגוויית האריה שהרג השתכנה עדת דבורים ושמשון רדה ממנה דבש ואכלו.  ,שמשון חד חידה למרעיו  "מֵהָאֹכֵל יָצָא מַאֲכָל וּמֵעַז יָצָא מָתוֹק "(שופטים יד).  נתן שבעה ימים למציאת הפתרון והבטיח פרס של שלושים  סדינים ושלושים חליפות בגדים למוצא הפתרון.  כך בדיוק אני יכולה לתאר את תחושתי לאחר כמעט חודש ימים שלא ראיתי את האור בקצה המנהרה.  בפוסט  גוגלסייט מתאריך  28.4.11 ציינתי את העובדה שקבלנו מטלה לבנות משימה אסנכרונית באתר גוגלסייט.  מטלה  די  קשה ומאתגרת בבחינת אגוז קשה לפיצוח  והתבקשנו להתמודד  בכוחות עצמנו  בביצוע המטלה  וזאת למרות שחשבנו שטוב יהייה אם נקבל הדרכה צמודה  לביצוע המטלה.   התלבטתי בשאלה מה טוב יותר ללמידה , למידה בה הסטודנט  מתנסה  ומתמודד בכוחות עצמו  במטלה למרות כל הקשיים והתסכולים שבדרך או  למידה שבה המרצה  פורס לפני הסטודנט את כל הפתרונות  והאפשרויות הקיימות לביצוע המטלה. ההתמודדות  העצמית  או  ההדרכה הצמודה. ורשמתי בסוף הפוסט ."אינני בטוחה שיש לי תשובה לכך לכשאסיים את משימת הקורס אהיה בטוחה בתשובה לעניין זה." .
והנה אני פה  שבוע לפני שאני מעלה את המשימה לבדיקה .יכולה לתת מענה לשאלתי. מעז יצא מתוק    ,מתחושת תסכול ,קושי מוחלט בביצוע המטלה  לתחושת הצלחה וסיפוק, לתחושת רצון לבנות  מטלה נוספת דומה. המשמעות שניתנה לחידה של שמשון שונה מהכוונה אליה הוא התכוון. שמשון מדבר על הדברים כפשוטם: מאריה יצא דבש, ואילו במשמעות הנוכחית הביטוי משמש בהשאלה לציון כי מרע יצא טוב. ההתנסות האישית  והתמודדות הקשה  בביצוע המטלה הינם ערובה להצלחה ולהטמעה טובה יותר של הסביבה אותה רוצים ללמוד.  המשימה הייתה מאתגרת   כל כך שאני כבר חושבת מהי המשימה הבאה שארצה להעלות באתר  הבית ספרי.

לקוח מתוך תמונות גוגל.

יום שני, 23 במאי 2011

רשתות חברתיות

ההיום בשיעור של ד''ר הסגל שוב קישרנו את חדשות היום בעולם  לנושא 

רשתות חברתיות  . גם בפוסטים הקודמים שלי  מהפיכת הפייסבוק מחפיכת המונים  ומייסד אתר ויקיליקס - גו'ליאן  אסאנג'  הזכרתי את ההשפעות של הרשתות החברתיות  על המציאות המתווה  ומשתנה  .
למה כוונתי. ביום הנכבה שחל אתמול ביום א' 15/5/11  יצאו מפגינים בגבול סוריה  בצפון בשם זכות השיבה, והיום יצאו בגבול מצריים וירדן מפגינים בשם אותה זכות שיבה. מה שחיבר בניהם הוא  זכות השיבה . אנשים ממקומות שונים מחוברים לרשת הפייסבוק באינטרנט קראו לממש אתמול  את יום הנכבה - את זכות השיבה  ואכן אלפים נענו לקריאות המקוונות בדפי הפייסבוק לצאת להפגנות .
לדבריו של הסגל אין אחראי להתארגנות. זהו מכנה משותף חוצה גבולות.  יש לאנשים שיצאו לגבולות  תוכן מסוים שחיבר בינהם . קבוצות שונות התארגנו בדרכים שונות  סביב נושא משותף - לכבוש מחדש את השטחים.לממש את זכות השיבה.לדבריו זהו מכנה משותף לעמים מסביב לא''י וזה מבטל את הריבונות שלנו על מדינת ישראל. ההתארגנויות אינן ספונטניות הן תוזמנו והופצו ע''י הרשתות החברתיות . ואני שואלת את עצמי האם יש סיבה לדאגה? האם זה תחילתו של עידן חדש שבו לא צריך כלי נשק כדי לגבור על ממשלות כדי לחצות גבולות  כדי להפיל משטרים, כדי לכבוש מדינות , האם העידן הזה מפחיד יותר מהעידן בו נולדתי לפני כחצי יובל לערך?
זוכרת אני תקופה שונה. בישוב בו התגוררתי היה טלפון אחד בלבד . טלפון חוגה. ואבי ז''ל היה האחראי על הטלפון שהיה רוב שעות היום נעול במנעול. המידע  עבר אז ממקום למקום  בקצב שונה . בקצב איטי. כמות המידע הייתה שונה. ובהתאם היכולות של  המון  להתארגן בו זמנית  במקומות שונים בעולם  היו בלתי אפשריות . לאיזה עידן יובילו אותנו הרשתות החברתיות???  מסוכן יותר? יציב פחות ?בטוח ודמוקרטי? כמה  זמן  יחלוף עד לפיתוח הטכנולוגי הבא שעלול/עשוי לשנות שוב את מפת העולם?  .....





יום שני, 9 במאי 2011

יומן שיתופי: "סוד ההצלחה-האמונה בעצמך"

מעל שבועיים אני יושבת ומנסה להכיר  את היישום יומן רשת שיתופי של  גוגל?  מהו יישום זה? כיצד יישום זה יכול לשרת אותי בעבודתי ? מה היתרונות בשימוש ביומן גוגל שיתופי על פני יומן  מחברת רגיל? היכן ניתן להשיג  מדריכים בשפה קלה להכרת היומן השיתופי? מי יכול להתחבר ליומן רשת ?   האם  כל אחד יכול להתחבר ליומן שלי ולראות את האירועים ביומן שלי?  כיצד עושים  זאת? וכו'
שאלות דומות  שאלתי את עצמי  בחודש הראשון ללימודים לגבי המסמך גוגל דוקס ,  מהו אותו  יישום ? לאיזה מטרות הוא משמש ואיך עובדים בו? כיצד משתפים אחרים במסמך משותף? מי יכול לראות את המסמך ? הבנתי מתוך  עיון במקורות שונים את מטרת השימוש באותו מסמך  וידעתי שזהו כלי שיכול מאוד לתרום בעבודתי אולם בכל פעם שהעליתי מסמך נתקלתי בקשיים ובחיפוש אחר  הסברים לתקלות , לא קיבלתי תשובות מספקות  על כן בלית ברירה  הפסקתי התעניין בו.
פתחתי את דברי  בהציגי  שני מקרים דומים בהם  הייתי סקרנית  להכיר  יישום טכנולוגי לא מוכר בראשון  מסמך גוגל דוקס ובשני יומן רשת שיתופי,  בפעם הראשונה  למרות  כל ניסיונותיי לא הצלחתי להבין ולהשתמש בגוגלדוקס,  נואשתי והרמתי ידיים . במקרה השני לאחר סמסטר שני במרכז ללימודים  אקדמיים בחינוך  במסלול -תקשוב ולמידה,  נראה שרכשתי כלים ובטחון ולמדתי שהדרך הטובה ביותר  היא למידה דרך ההתנסות . כך התעקשתי והתנסיתי  עד שהצלחתי להשתמש ביומן רשת השיתופי . ובסופו של התהליך בניתי יומן שיתופי לי ולצוות המורים בבית ספרי.
 ובאותה נשימה ,את היישום הצגתי בפני צוות המורים  בדרך שונה, גם הפעם באמצעות כלי חדש ולא מוכר לי - תוכנה לצילום וידאו של  מסך  המחשב כולל הקלטת סאונד.  תחילה  חיפשתי  מספר תוכנות  מתאימות וקלות להקלטת מסך המחשב  עד שמצאתי אחת שענתה על הצרכים שלי ובה השתמשתי כדי להדריך את הצוות כיצד להיות שותפים ביומן המשותף . Debut Video Capture Software  היא  תכנה חינמית להורדה קלה ופשוטה לשימוש.
 לאחר יצירת סרטון  והצגתו בפני צוות המורים  הכנתי מדריך קצר נוסף  לאחת הפעולות הבסיסיות שיש ביומן גוגל והעליתי לטובת כולם ביוטיוב. 
מהו יוטיוב ? ערוץ להעלאת סרטים,  ערוץ עלום בפני . האופציות  המגוונות הגלומות בו הוצגו  לפני כשבוע בשיעור של ד'ר הסגל על ידי הסטודנטמר אטיף עדנן הסביר על סביבת הלמידה יוטיוב והאפשרויות שיש בה. מצאתי את עצמי גומעת  בשקיקה כל מילה שיוצאת מפיו והחלטתי  שזהו הדבר הבא שאני רוצה לכבוש להשתמש בהמשך בעבודתי.
 לסיכומו של דבר ניתן לסכם  את דברי במשפט אחד " סוד ההצלחה - האמונה בעצמך "
מצורף קישור לסרטון שהעליתי ליוטיוב
מדריך יומן שיתופי של גוגל
http://www.youtube.com/watch?v=koM7b23eYaw